Szabó Imola Julianna Szabó Imola Julianna

Szabó Imola Julianna


betűéspixelrakodómunkás

 
 
 
Szubjektív CV:

betűéspixelrakodómunkás. kávéfej. három csodalény mamája, és öt furakönyv írója. szárnyakkal ébred, mert úgy könnyebb ablakot pucolni.

Adatosabb CV:

1984, Budapest. Író, táncelméleti szakíró, intermediális alkotó. Versprózákat és meséket ír, szöveg/tánc/réteg videókat készít, összművészeti projektekben vesz részt. Kutatási területe: a kontakt tánc. Emellett kiadványtervezéssel foglalkozik. Publikált többek között az ÉS-ben, Holmiban, Kalligramban, Új Forrásban, Helikonban, Tiszatájban, a Fluid Raven oldalán stb. VARRATOK című verspróza kötete 2014-ben jelent meg (a KULTer.hu a 2014-es év szép könyvei közé válogatta). Ebben az évben Móricz-ösztöndíjat kapott, 2013-ban pedig az Ellenfény szakírói különdíját. 2015 májusában jelent meg Kinőtt szív című felnőttmesekönyve, amihez Braille-írásos melléklet is készült, és Maros Krisztina illusztrálta. 2015-ben a Liszka hintája terve elnyerte a zsűri kiemelt díját a Molnár István-díj (tipográfus) pályázatán. A Varratok 2014 Szép könyve lett Ifjúsági és szépirodalmi kategóriában. Az 50 tehetséges fiatal programba válogatták. Az Aranyvackor 2015 első díját nyerte el Metzing Eszterrel (a Júlia, a bársonynyúl című könvtervükért). Az Okuláré Projekt szervezésében rendezett felolvasáson az Embermenhely című drámája a közönség szavazati alapján a legjobbnak választották. Molnár István-különdíjat kapott Hajszálerek című terve (Olajos Ilka fotóival) 2016-ban is. A Kinőtt szív 2015 Szép könyve lett Ifjúsági és szépirodalmi kategóriában. 2016-ban pedig a JAK és az Írók Boltja Könyvösztöndíjában részesült. 2018-ban elnyerte a Molnár István-fődíjat Szöllősi Mátyás Árva házak című sorozatához készített tervével. 2019-ben Költészet napjára jelent meg Lakása van bennem című kötete a Jelenkor Kiadónál. Lengyel-ösztöndíjas lett, és még ebben az évben két munkájával is bekerült az Első Budapesti Illusztrációs Fesztivál kiállítói köze.

2020-ban jelenik meg Holtak aranya, holdak ezüstje címmel lengyel-magyar kétnyelvű kötete (Cser Kiadó), ami egy összművészeti kísérlet: versprózák, mondaismertetők és illusztrációk lesznek benne. Idénre várható első mesekönyve is Rókamók és Círmacs címmel (Cerkabella Kiadó).